Educatie

Naast het levend houden van symfonische koorwerken en het initiëren van eigen producties stimuleert Brabant Koor het zingen op vele niveaus. De projectzangers – professionals en amateurs – worden continue uitgedaagd om hun kennis en kunde te vergroten. Maar ook buiten het koor wordt gewerkt aan muziekeducatie. In samenwerkingsverbanden met conservatoria, PABO’s en jeugdkoren worden jongeren geïnspireerd om hun zangstem te ontwikkelen. Brabant Koor is daarin als een spin in het web en legt verbindingen tussen de verschillende partijen: professionals, amateurs, scholieren en studenten. De door Brabant Koor zelf geproduceerde kinderkoor-opera 'Het bijzondere boek van Pythonia Pagode' is hier een treffend voorbeeld van.

Workshop Stemvorming op de Pabo

Brabant Koor voorzitter Jan Houben en Astrid Venes, Directeur Fontys Hogeschool Kind En Educatie tekenden in 2018 een driejarige samenwerkingsovereenkomst muziekeducatie. Een subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie maakte dit mede mogelijk, waardoor een flinke impuls is gegeven aan het muziekonderwijs in Noord-Brabant en Limburg. Het zangproject heeft aandacht voor juist stemgebruik bij het zingen in, met én voor de klas, en wordt gegeven door zangers van Brabant Koor met een professionele muzikale achtergrond. Naast de algemene kennis en ervaringen over zingen en de kinderstem krijgen de studenten zoveel mogelijk training van de eigen stem.

Dirigent & repetitor

Louis Buskens
Sinds zijn aanstelling in 1986 hebben Brabant Koor en dirigent Louis Buskens een sterke band met elkaar. Veel lof krijgt Buskens voor zijn eigenzinnige manier van werken: met zowel oog voor het ontwikkelen van de individuele zanger als het koor in zijn geheel. Groot is zijn kennis van maatschappelijke en culturele achtergronden van de werken, wat bijdraagt aan de verbeelding van de muziek. Buskens didactische gave om ritmisch of tonaal ingewikkelde passages aan de zangers over te dragen wordt gewaardeerd. Wie in Brabant Koor zingt, groeit muzikaal, cultureel en zangtechnisch mee in die dynamiek.

Louis Buskens is hoofdvakdocent koordirectie in Groningen en Tilburg en als dirigent verbonden aan het Nederlands Concertkoor. Naast zijn oorspronkelijke specialisme van oude muziek, maakte hij vooral naam met grootschalige werken, zowel als uitvoerend dirigent, als assistent-dirigent (vele operaproducties) en als koordirigent. Hij is actief als columnist, geeft lezingen in het bedrijfsleven, is een graag geziene gastdirigent in binnen- en buitenland en leidt workshops en masterclasses. Na afloop van het jubileumconcert in 2011 werd hij voor zijn verdiensten koninklijk onderscheiden.


Ben Martin Weijand

Pianist Ben Martin Weijand is sinds 1988 de vaste repetitor van Brabant Koor. Zowel voor dirigent Louis Buskens als voor het koor geldt hij als een rots in de branding. Hij ondersteunt het koor tijdens de repetities en assisteert bij audities. Zijn muzikale inbreng, interpretatie en kennis van de partituren zijn van grote waarde voor Brabant Koor.

Ben Martin Weijand werkte 14 jaar als begeleider van de zangafdeling aan het Conservatorium in Tilburg. Ook was hij tien jaar lang de vaste begeleider van de Opera in Ahoy producties in Rotterdam. Momenteel heeft Ben Martin als pianist een vaste verbintenis met het Groot Omroepkoor, Brabant Koor en mannenkoor La Renaissance. Bij het GOK werkt hij regelmatig met gast-dirigenten van naam zoals Bernard Haitink, Mariss Jansons en Sir Simon Rattle en solisten als Bernarda Fink en Christiane Oelze.

Zing mee!

Ben jij de projectzanger die wij zoeken?

Ben je een potentiële nieuwe zanger? Vul snel het registratieformulier in, en daarna kan ook jij je aanmelden voor één of meerdere projecten. Een uitnodiging voor de auditie volgt daarna!

Louis Buskens
Ben Martin foto