Liberation Concert Margraten: 75 jaar vrijheid!

Een muzikaal eerbetoon aan onze bevrijders
In september 1944 zinderde de bevrijdingseuforie door Zuid-Nederland. Te midden van de kolkende maalstroom van angst en hoop werden de eerste steden bevrijd. Ook dit jaar is er weer het immer indrukwekkende Liberation Concert op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten met als thema '75 jaar vrijheid'.

De muzikale keuze voor dat bijzondere moment was snel gemaakt. Geen componist wist de herrijzenis van de hoop beter te verklanken dan Gustav Mahler in zijn vooruitziende Tweede Symfonie. Voor dit meeslepende werk over leven, dood en wederopstanding trok Mahler alles uit de kast: een kolossaal symfonieorkest met veel strijkers, extra koperblazers, orgel, klokken, een groot koor, twee zangsolisten en zelfs een extra orkestje (fernorchester) dat verstopt achter het podium, heel zacht vanuit de verte klinkt. Vanuit een stille treurmars ontstaat een anderhalf uur durende achtbaan van emoties. Mahler dwingt je stil te staan bij de overledenen, maar roept uiteindelijk op tot de wederopstanding, hoop en eeuwig leven. ‘Mahlers muziek heeft de kracht je mee te voeren naar een andere wereld’, zei chef-dirigent Dmitri Liss. Een overweldigende symfonie om 75 jaar bevrijding samen te beleven.

Zo 15 sept. '19 - 15.00u

Amerikaanse Begraafplaats Margraten