The epic of Gilgamesh

Onsterfelijke helden, gevechten op leven en dood, intense vriendschap, glorieuze avonturen: het duizenden jaren oude Gilgamesh-epos staat er vol van. Het heldendicht over koning Gilgamesh uit Mesopotamië wordt gezien als een van de alleroudste literaire kunstwerken. De Tsjechische componist Bohuslav Martinů wekte het tot leven in een groots oratorium. Het indrukwekkende, maar zelden gespeelde werk wordt uitgevoerd door Brabant Koor, vocale solisten, philharmonie zuidnederland en geselecteerde muziekstudenten van Fontys Academy of Music and Performing Arts. Presentator Ab Nieuwdorp neemt ons mee tussen verleden en heden en introduceert vóór de pauze drie kersverse wereldpremières van Fontys compositiestudenten die hun hedendaagse reflecties geven op het oeroude epos.

lees hier meer achtergrondinformatie over het verhaal en de kleitabletten )

Naast het brengen van het het zelden te horen oratorium verleende Brabant Koor een compositieopdracht aan drie Fonty AMPA compositiestudenten die zijn begeleid door de Eindhovense-Irakese componist Hawar Tawfiq. In de opdrachtomschrijving stond ondermeer:
- schrijf een compositie dat een reflectie is op het werk van Martinu
- het mag niet langer dan 10 minuten duren
- verwerk het oud-Syrische blaasinstrument, de ney, in de compositie
De kersverse werken hebben door toevoeging van de ney - bespeeld door de befaamde Fardin Lahourpour – een uniek karakter waarin het oude Mesopotamië weerspiegelt.

Concertinformatie:
vóór de pauze
Drie Wereldpremières
 – compositiestudenten Fontys AMPA i.s.m. Hawar Tawfiq
Studenten Fontys AMPA
Brabant Koor
Fardin Lahourpour ney (Perzische rietfluit)

ná de pauze:
The Epic of Gilgamesh – Bohuslav Martinů
philharmonie zuidnederland
Ab Nieuwdorp verteller
Charlotte Janssen sopraan – Jan-Willem Schaafsma tenor –
Marcel van Dieren bariton – Frans Fiselier bas

Alles onder leiding van dirigent Louis Buskens

De concerten vinden plaats op 23 en 24 januari 2020, in twee vooraanstaande concertzalen van de provincie Noord-Brabant: Concertzaal Tilburg en Muziekgebouw Eindhoven.

Een geweldige ervaring die u niet wilt missen!

23 & 24 jan. '20 - 20:15

Concerzaal Tilburg - Muziekgebouw Eindhoven