Over ons

Brabant Koor is een concertkoor dat al ruim 30 jaar koorwerken uitvoert met professionele toporkesten. Een periode waarin het koor de meest uiteenlopende werken heeft uitgevoerd onder leiding van dirigen­ten met internationaal aanzien. Het koor is mede daardoor uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande concertkoren van Nederland. In Brabant Koor zingen zowel geschoolde amateurs als zangers met een professionele achtergrond. Doordat het koor elk seizoen voor verschillen­de concerten wordt benaderd, is Brabant Koor steeds op zoek naar jonge, enthousiaste, geschoolde zangers. Bij elk nieuw project wordt het koor door middel van aanmeldingen en audities geformeerd en gaat aan de concerten een compacte repetitieperiode vooraf. Dirigent Louis Buskens en repetitor Ben Martin Weijand zijn al vele jaren aan het koor verbonden en vormen gezamenlijk het vertrouwde, artistieke hart van Brabant Koor.

Dirigent

Sinds zijn aanstelling in 1986 hebben Brabant Koor en Louis Buskens een sterke band met elkaar. Louis is, ondanks de muzikale ontwikkeling die hij zelf heeft doorgemaakt en her en der teweegbrengt, al een kwart eeuw trouw aan Brabant Koor, en de zangers dragen hem op handen. Ze beleven het als een voorrecht met hem aan de muziek inhoud en vorm te geven. Veel lof krijgt Louis Buskens voor zijn manier van werken in zijn eigen stijl. Zijn anekdotes zijn uit het leven gegrepen en dragen bij tot de verbeelding van de muziek. Groot is zijn kennis van maatschappelijke en culturele achtergronden van de uit te voeren werken. Zijn didactische gave om ritmisch of tonaal ingewikkelde passages aan de zangers over te dragen wordt gewaardeerd. Wie in Brabant Koor zingt, groeit muzikaal, cultureel en zangtechnisch mee in die dynamiek.

Louis Buskens is hoofdvakdocent koordirectie in Groningen en Tilburg en als dirigent verbonden aan het Noord Nederlands Concertkoor. Hij studeerde blokfluit, schoolmuziek en koordirectie. Naast zijn oorspronkelijke specialisme van oude muziek, maakte hij vooral naam met grootschalige werken, zowel als uitvoerend dirigent, als assistent-dirigent (vele operaproducties) en als koordirigent. Hij is actief als columnist, geeft lezingen in het bedrijfsleven, is een graag geziene gastdirigent in binnen- en buitenland en leidt workshops en masterclasses. Na afloop van het jubileumconcert op 9 september 2011 in Eindhoven werd hij voor zijn verdiensten koninklijk onderscheiden.

Repetitor

Pianist Ben Martin Weijand is sinds 1988 de vaste repetitor van Brabant Koor. Zowel voor dirigent Louis Buskens als voor het koor geldt hij als een rots in de branding. Hij ondersteunt het koor tijdens de repetities en assisteert de dirigent bij de audities. De unieke band tussen Louis en Ben Martin, zijn muzikale inbreng, interpretatie en kennis van de partituren is van grote waarde voor Brabant Koor. Pianist Ben Martin Weijand heeft hoofdvak piano gestudeerd aan het Brabants Conservatorium te Tilburg bij Theo Bles en Liana Serbescu. Tevens volgde hij enkele masterclasses bij Rudolf Jansen en Vitaly Margulis in Freiburg.

Na zijn afstuderen in 1984 werkte hij 14 jaar aan het Conservatorium in Tilburg als begeleider van de zangafdeling. Tien jaar lang was hij ook de vaste begeleider van de Opera in Ahoy producties in Rotterdam. Momenteel heeft Ben Martin als pianist een vaste verbintenis met het Groot Omroepkoor, Brabant Koor en mannenkoor La Renaissance. Bij het GOK werkt hij regelmatig met dirigenten van naam zoals Bernard Haitink, Mariss Jansons en Simon Rattle en solisten als Bernarda Fink en Christiane Oelze.

Naast de vele koorbegeleidingen is Ben Martin actief in de kamermuziek met zijn pianotrio dat verder bestaat uit violist Carlo Nabbe en cellist Frans Grapperhaus.

Ben jij degene die wij zoeken?

Meld je dan aan voor één of meerdere projecten.
Aanmelden
Laatste tweets

Facebook
Testimonials

" 'Jauchzen'......... maar dan met een Vrijheidsbeeldachtige sfeer!' (Ed Spanjaard)  "
" Hoog wil niet zeggen hard, laag wil niet zeggen langzaam (Louis Buskens).  "
Neem contact op