Vespers van Rachmaninov PERSBERICHT

PERSBERICHT

Brabant Koor onder leiding van dirigent Louis Buskens voert de imposante Vespers van Sergei Rachmaninov uit met groot veelstemmig a-capella koor. De uitvoering is een eigen initiatief van Brabant Koor in de reeks Brabant Koor SOLO en vindt plaats in Eindhoven
(27 januari), Tilburg (2 februari) en Utrecht (3 februari).

De Vespers opus 37 uit 1915 voor a-capella koor van Sergei Rachmaninov (1873-1943) worden door velen beschouwd als een hoogtepunt in de Russische geestelijke muziek. In vijftien afwisselende koorwerken roept Rachmaninov allerlei stemmingen op. Sommige delen zijn majestueus en jubelend, andere juist weer ingetogen, vol troost en verstilling. Bij Rachmaninovs eigen begrafenis werd een van zijn Vespers (nr. 5. Nunc dimittis) uitgevoerd. Het stuk is geschreven voor vierstemmig a-capella koor, echter in veel delen zijn de harmonieën verdeeld over vijf, zes, acht, tot zelfs twaalf stemmen. De integrale uitvoering duurt bijna één uur. De compositie stelt hoge eisen aan het a-capella zingen ten aanzien van concentratie, klank, zuiverheid en stemtechniek.

Schermafbeelding 2019-04-15 om 10.51.26