Educatie

Naast het levend houden van symfonische koorwerken en het initiëren van eigen producties stimuleert Brabant Koor het zingen op vele niveaus. De projectzangers – professionals en amateurs – worden continue uitgedaagd om hun kennis en kunde te vergroten. Maar ook buiten het koor wordt gewerkt aan muziekeducatie. In samenwerkingsverbanden met conservatoria, PABO’s en jeugdkoren worden jongeren geïnspireerd om hun zangstem te ontwikkelen. Brabant Koor is daarin als een spin in het web en legt verbindingen tussen de verschillende partijen: professionals, amateurs, scholieren en studenten. De door Brabant Koor zelf geproduceerde kinderkoor-opera 'Het bijzondere boek van Pythonia Pagode' en het educatieproject 'Reflections' zijn hier treffende voorbeelden van.

Workshop Stemvorming op de Pabo

Brabant Koor voorzitter Jan Houben en Astrid Venes, Directeur Fontys Hogeschool voor Kind en Educatie tekenden in 2018 een driejarige samenwerkingsovereenkomst muziekeducatie. Een subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie maakte dit mede mogelijk, waardoor een flinke impuls is gegeven aan het muziekonderwijs in Noord-Brabant en Limburg.

In de Workshop 'Stemvorming' wordt onder anderen stil gestaan bij het juiste stemgebruik bij het zingen in, met én voor de klas. Maar ook wordt gekeken naar de verschillen tussen de kinder- en de volwassen stem. Naast de algemene kennis en ervaringen over zingen en de kinderstem krijgen de studenten zoveel mogelijk training van de eigen stem. Want één ding staat voor op: hoe leuk het is om te zingen!
De lessen worden gegeven door zangers van Brabant Koor met een professionele muzikale achtergrond.

In het vakblad 'Kunstzone' is in een boeiend artikel geschreven over deze en andere muzieklessen op de Fontys Hogeschool voor Kind en Educatie (Thea Vuik (2020). Zeker met meer muziekervaringen . Kunstzone No. 04 Juli 2020 (pag.26-27)

Koorproject met middelbare scholieren

De Workshop 'Stemvorming' is zeker ook geschikt om te geven aan scholieren van de middelbare school die het vak  Muziek in hun lespakket hebben.

Deze Workshop kan uitgebreid worden met een (klassiek)koorproject.
Een voorbeeld hiervan is het koorproject dat Brabant Koor op het Maurick College in Vught heeft gedaan met leerlingen van docent Muziek, Coen Swinkels. In de lessen werd met de docent het werk Requiem van Fauré ingestudeerd. Bij de laatste lessen kwamen de zangers van Brabant Koor erbij en werd onder leiding van dirigent Louis Buskens toegewerkt naar de uiteindelijke uitvoering van het gehele stuk. Een unieke ervaring voor de scholieren om met de zangers van Brabant Koor dit prachtige werk te kunnen uitvoeren.

Een koorproject als dit is altijd maatwerk, en kan door intensief overleg en contact helemaal naar uw wensen en mogelijkheden worden vorm gegeven. Interesse?
Voor vrijblijvende informatie kunt u altijd contact opnemen.

Workshop Opera of.....

Voor het koorplatform Korenveld ten tijden van 'Brabant Luidkeels 2019', maar ook als voorbereiding op de 'Opera Sing Along' van philharmonie zuidnederland, heeft Brabant Koor een Workshop Opera gegeven.
Met zijn aanstekelijk enthousiasme en onuitputtelijke kennis weet dirigent Louis Buskens elke aanwezige een avond lang te boeien. Met anekdotes, achtergronden, maar natuurlijk ook de muziek zelf krijgt u een kijkje in de keuken die Opera heet.
Diverse werken zullen, samen met zangers van Brabant Koor, worden gerepeteerd en gezongen, met muzikale begeleiding op de piano door Ben Martin Weijand, al meerdere jaren de vaste repetitor van Brabant Koor.
Een leerzame en gezellige avond uit!

Een Workshop in deze vorm kan natuurlijk ook gegeven worden met een andere invulling dan Opera.
Heeft u zelf een idee? Wij denken graag met u mee, en zullen een passend programma aanbieden.
Meer informatie, zoals o.a. de kosten? Neem contact op met onze zakelijk leider, Marieke Kanters.

Een workshop of een koorproject op maat:

Een onvergetelijke, muzikale ervaring!

Heeft u interesse in de Workshop Stemvorming? Of denkt u dat een (klassiek)koorproject mét als afsluiting een prachtige uitvoering iets voor uw school is?
Misschien ziet u een workshop voor uw koorzangers helemaal zitten!

Neem snel contact met ons op en wij geven u alle informatie.