Brabant Koor

Brabant Koor is een veelzijdig projectkoor dat op topniveau een breed scala aan concerten geeft. Het koor werkt graag op het snijvlak van traditie en innovatie en geeft grote koorwerken door aan de nieuwe generatie. Daarmee inspireert het, innoveert het, en heeft het oog voor waardevol cultureel erfgoed. Met een avontuurlijke blik naar buiten bevordert Brabant Koor de samenwerking tussen zangers, orkesten, onderwijs, business partners en makers in het culturele veld.

Sinds de oprichting in 1981 werkt Brabant Koor samen met PhilZuid (philharmonie zuidnederland) en andere vooraanstaande orkesten in binnen en buitenland. Een groot aantal vermaarde gast-dirigenten, waaronder Jaap van Zweden, Valery Gergiev en Ed Spanjaard, hebben dit toonaangevende concertkoor met groot succes gedirigeerd!

Grote koorwerken & eigen concertproducties

Het koor houdt vooral grote symfonische koorwerken levendig, zoals bijvoorbeeld Beethovens 9e Symfonie, Orffs Carmina Burana en The Epic of Gilgamesh van Martinu. Onder de gepassioneerde leiding van dirigent Louis Buskens komt de kenmerkende warme klankkleur van het koor tevoorschijn. Intussen hebben zich meer dan 200 professionele én amateur projectzangers bij Brabant Koor aangesloten. Zowel afkomstig uit Noord-Brabant als ver daarbuiten. Mede daardoor levert het koor eersteklas maatwerk en is het instaat flexibel te schakelen op de vraag van de markt.

Brabant Koor kenmerkt zich in het ontwikkelen van eigen concertproducties. Zoals 'Brabant Koor SOLO', met de uitvoeringen van een geheel a capella Hongaars programma en de complete Vespers van Rachmaninov.
Ook binnen eigen beheer werd de Petit messe solonelle van Rossini uitgevoerd, het Gloria van Vivaldi en het Magnificat van Rutter. Een speciale plek heeft de zelf geproduceerde kinderkoor-opera 'Het bijzondere boek van Pythonia Pagode', van tekstschrijver Wilbert Friederichs en componist Jetse Bremer.

Zo blijft het koor inspirerend voor projectzangers en weet het met eigenzinnige muziekeducatie een nieuwe generatie zangers te enthousiasmeren!

Dirigent

Louis Buskens
Sinds zijn aanstelling in 1986 hebben Brabant Koor en dirigent Louis Buskens een sterke band met elkaar. Veel lof krijgt Buskens voor zijn eigenzinnige manier van werken: met zowel oog voor de ontwikkeling van de individuele zanger als het koor in zijn geheel. Groot is zijn kennis van maatschappelijke en culturele achtergronden van de werken, wat bijdraagt aan de verbeelding van de muziek. De projectzangers waarderen Buskens didactische gave om ritmisch of tonaal ingewikkelde passages aan de zangers over te dragen. Wie zingt Brabant Koor, groeit muzikaal, cultureel en zangtechnisch mee in die dynamiek.
Louis Buskens is hoofdvakdocent koordirectie in Groningen en Tilburg en als dirigent verbonden aan het Nederlands Concertkoor. Naast zijn oorspronkelijke specialisme van oude muziek, Heeft hij vooral naam gemaakt met grootschalige werken, zowel als uitvoerend dirigent, als assistent-dirigent (van vele operaproducties) en als koordirigent. Hij is actief als columnist, geeft lezingen in het bedrijfsleven, is een graag geziene gastdirigent in binnen- en buitenland en leidt workshops en masterclasses. Na afloop van het 30-jarig jubileumconcert in 2011 is hij voor zijn verdiensten koninklijk onderscheiden.

Repetitor

Ben Martin Weijand
Pianist Ben Martin Weijand is sinds 1988 de vaste repetitor van Brabant Koor. Zowel voor dirigent Louis Buskens als voor het koor geldt hij als een rots in de branding. Hij ondersteunt het koor tijdens de repetities en assisteert bij audities. Zijn muzikale inbreng, interpretatie en kennis van de partituren zijn van grote waarde voor Brabant Koor.
Ben Martin Weijand werkte 14 jaar als begeleider van de zangafdeling aan het Conservatorium in Tilburg. Ook was hij tien jaar lang de vaste begeleider van de Opera in Ahoy producties in Rotterdam. Nu heeft Ben Martin als pianist een vaste verbintenis met het Groot Omroepkoor, Brabant Koor en mannenkoor La Renaissance. Bij het GOK musiceert hij regelmatig met gast-dirigenten van naam. Zo heeft hij samengewerkt met dirigenten zoals Bernard Haitink, Mariss Jansons en Sir Simon Rattle en solisten als Bernarda Fink en Christiane Oelze.

Geïnteresseerd?

Wellicht ben jij de projectzanger die wij zoeken!

Kijk in het projectenoverzicht of er een project naar interesse tussen staat.
Vul snel het registratieformulier in, en daarna kan jij je aanmelden voor één of meerdere projecten. Een uitnodiging voor de korte auditie volgt daarna!

Dirigent Louis Buskens
Dirigent Louis Buskens
Repetitor Ben Martin Weijand
Repetitor Ben Martin Weijand