Gilgamesh – eindpresentatie

Het Gilgamesh-epos is een heldenepos over een niet-zo-leuke-held. Gilgamesh is een verschrikkelijke koning; deze tiran heeft weliswaar goddelijke ouders, maar is zelf slechts voor een gedeelte goddelijk. Zijn sterfelijkheid is zijn zwakke plek en hij verlaat zijn koninkrijk dan ook op zoek naar het eeuwige leven. Samen met zijn vriend Enkidoe beleeft hij bloedstollende avonturen in zijn zoektocht. Verblind door zijn drang naar het eeuwige leven, vergooit hij onderweg alle kansen hierop die hem geboden worden. Uiteindelijk rest hem niets anders dan terug te keren naar zijn koninkrijk en zijn sterfelijkheid te accepteren. Een epos over vriendschap, sterfelijkheid en mens zijn.

60 middelbare scholieren zijn in een lessenreeks aan de slag gegaan met deze thema’s uit het Gilgamesh-epos. Leerlingen leerden hun visie op de (filosofische) thema’s te uiten middels muziek en zich zo met elkaar te verbinden. Door te luisteren naar Bohuslav’s werk, zich te verdiepen in het verhaal en hierop te reflecteren, ontstonden er kleine scènes die samen één hedendaags antwoord vormden op dit eeuwenoude verhaal: een presentatie waarin alle leerlingen die hebben deelgenomen, samen het podium delen.

 

De presentatievoorstelling door leerlingen van Schakelcollege Tilburg, Koning Willem2 college, Beatrix college en studenten Fontys Academie voor Muziekeducatie heeft op 3 december 2019 plaatsgevonden in de Studio van Theaters Tilburg.

Hoe denk jij over onsterfelijkheid ?

wrestling-in-mythology-700
BrabantKoort_ReflectionsOn_Gilgamesh_sponsoren